Svenska ASSITEJ - ASSITEJ Sweden

Prix d'ASSITEJ

År: 2020
Stanislaw Brosowski
Motivering:

För sin långa gärning som pionjär, pedagog och inspiratör av den svenska mimkonsten. Genom sin gedigna kunskap och sin målmedvetenhet har Stanislav sprängt gränser, utforskat och utvecklat mimkonsten. Med pedagogisk stringens har Stanislav under snart 50 år gett svensk mimkonst kropp samtidigt som han vattnat själar. Därigenom har han fått många scenkonstnärer att röra sig fritt över etablerade gränser och inte minst gjort avtryck inom dagens scenkonst för barn och unga.

År: 2019
Zebradans
Motivering: Zebra dans är Sveriges första permanenta dansscen för barn och unga och har under 20 år arbetat med att skapa, möjliggöra och tillgängliggöra dansföreställningar av hög konstnärlig kvalité. Zebradans vänder sig till en publik från bebisar till tonåringar. 2019 års Prix d´ASSITEJ firar en ung 20-åring som alltid varit i framkant av dansens utveckling för den unga publiken, både i Sverige och på turnéer över hela världen!
År: 2019
Anja Susa
Motivering: för sina konstnärligt och tematiskt modiga uppsättningar för ungdomar och unga vuxna om livets stora frågor och individens roll i kollektivet. Hon är framstående bärare av en europeisk tradition, där nationalism, etnisk och kulturell mångfald, ställs mot individuell frihet. Detta har resulterat i en rad uppmärksammade teaterföreställningar på svenska scener. Anja Susa skapar teaterkonst som tilltalar, utmanar och berör den unga publiken.
År: 2018
Dansgruppen JUCK
Motivering:

”Som ett segertåg har denna rörelse, i dubbel bemärkelse, dragit fram och gjort avtryck, stampat liv och skakat om. Med lika delar konst och aktivism sätter gruppen fokus på vems och vilka kroppar som får göra vad.
Är det en lek med förväntningar, en provokation eller ett samtal? I en tid av motstånd och uppror mot patriarkal tradition är scenkonsten för unga en vital kraft, vilket pristagarna starkt förmedlar till sin publik.
Det är i mötet mellan publik och utövare som känslan av JUCK uppstår.”

År: 2017
Clowner utan gränser - Sverige
Motivering:

Prix d’ASSITEJ 2017 tilldelas Clowner utan gränser - Sverige
 ”för att de möter barn när de är som mest utsatta - på flykt, i läger och i fängelser. Där vuxna slagit sönder förutsättningarna för att leva fritt och utvecklas, samlar Clowner utan gränser enastående scenkonstnärer som med hjärta och skicklighet får barnen att känna sig sedda. De öppnar ett magiskt nu av närvaro, gemenskap och skratt och påminner om konstens livsavgörande betydelse.”

År: 2016
Mattias Andersson
Motivering:

”Mattias Anderssons konstnärliga ledarskap lyfter på ett unikt vis fram den kollektiva dimensionen och processen i scenisk gestaltning.
Med självklar och stark förankring hos den unga publiken sätter Mattias Andersson genom sina research- och intervjumetoder existentiella frågor i ett samtida ljus.
I hans föreställningar delar en mångfald av skådespelare och musiker både rum och tid med publiken på ett konstnärligt och tematiskt oförlikneligt sätt.”                            

År: 2015
Nikals Hald
Motivering:

”En skola, en tidig morgon. En ung publik möter en scenföreställning, för många den första professionella teaterupplevelsen. Med utgångspunkt i sina egna erfarenheter har skådespelaren Niklas Hald tagit steget in i den konstnärliga forskningen. I sin forskning sätter han fokus på skådespelarens insatser och förutsättningar samt lyfter fram vikten av konstnärliga upplevelser för barn och unga i skolans värld.”

År: 2014
LÄNK
Motivering:

LÄNK ger teaterkonsten livsviktig näring. I detta landsomfattande projekt får teaterintresserade ungdomar spela nyskrivna pjäser och samtida dramatiker får en unik möjlighet att skriva för en stor ensemble. En skatt av dramatik för unga är under uppbyggnad. LÄNK involverar, engagerar och skapar nya förutsättningar – LÄNK når ut!”

År: 2013
Dansföreställningen ”Bartolomeo”, koreografen Mari Carrasco och ensemblen i Carrasco Dance Company
Motivering:

”Med intensitet och lyskraft överraskades scenkonstvärlden av uppsättningen Bartolomeo. En dansföreställning sprudlande av genuskreativitet och kraftfull sensibilitet som träffar publiken i hjärtat. I framtiden önskar vi oss flera uppsättningar av denna lovande ensemble.”
 

År: 2012
Projekt:ID och Regionteater Väst
Motivering:

”För ett konsekvent arbete med nutida samhällsperspektiv. Med avstamp i frågor om makt och normer har Projekt:ID tänjt och utmanat teaterns strukturer och arbetsformer. Projekt:ID har med konstnärliga verktyg undersökt både skådespelarens och publikens funktion och makt under en föreställnings tillblivelse. Genom att samarbeta med andra teatrar har erfarenheter kunnat spridas som ringa på vattnet över hela Sverige.”

År: 2011
Sigrid Hamari
Motivering:

”En stor nutida scenkonstnär som fritt rör sig mellan mim, dans, tal och nycirkus och med stort personligt engagemang parat med en enastående fysisk gestaltningsförmåga skapar oförglömliga möten med en ung publik på scenen såväl som i skolan, parken, manegen, flyktinglägret eller öknen”

År: 2010
Lars-Eric Brossner
Motivering:

”En rebell som med musikalitet och integritet utmanar konventioner och ständigt utvecklar stor scenkonst för de yngsta medborgarna.”

År: 2009
Dramatiska Institutet
Motivering:

”Barndomsprojektet” sätter unga generationer i kontakt med barn- och ungdomsteater som konstnärlig utmaning. Det inspirerar till fördjupad research och publikarbete och utvecklar teaterns kontakt med barn, lärare, skolor och dagis. "Barndomsprojektet" har bidragit till en "boom" av ny dramatik och är en kvalitetshöjande faktor för scenkonst för barn och unga i Sverige.”

År: 2008
Ung scen/öst och Unga Dramaten
Motivering:

”För att de öppnat sina scener för dramatiker som skriver för barn och unga, så att ny dramatik kunnat utvecklas under stabila och omtänksamma former i en oförtruten öppenhet som kommer att påverka svenskt teaterliv långt in i framtiden ..."

År: 2007
Sören Brunes
Motivering:

”För att han är en inspirerande förebild, för hans okonventionella lösningar och egensinniga rum och för att han arbetar med både barn- och vuxenteater med samma påtagliga nyfikenhet och lekfulla allvar”.
 

År: 2006
Nina Källqvist, dramapedagog
Motivering:

”För målmedvetet och lustfyllt arbete mitt i teaterns verksamhet och för en pedagogik som inte sätter det konstnärliga i bakgrunden utan finner lösningar för kreativa samtal mellan konst och skola.”
 

År: 2005
Annette Norberg, regissör och skådespelerska
Motivering:

”För sin konsekvent egna stil i regiarbetet, senast Askungen, Helsingborgs Stadsteater, och Ett hjärtslag bort, Dramaten, som löper från noggrann lyssning till träffsäker dramatisk form och går rätt in i den unga publikens hjärta.”

År: 2004
Dockteatern Långa Näsan, Stockholms Stadsteater
Motivering:
År: 2003
Karin Helander, professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet
Motivering:
År: 2002
Maria Sundqvist, librettist och regissör.
Motivering:

”för sin tilltro till barns och ungdomars förmåga att tillgodogöra sig sceniska uttryck med avancerade musikaliska förtecken"

År: 2001
Regionteatern Blekinge Kronoberg
Motivering:

för föreställningen ”Andrejs längtan”

År: 2000
Birgitta Egerbladh & Efva Lilja, koreografer
Motivering:
År: 1999
Älvsborgsteatern
Motivering:
År: 1998
Ing-Marie Tirén, regissör vid dockteatern Tittut, och Pernilla Glaser, författare, manusförfattare och dramapedagog
Motivering:
År: 1997
Mårten Harrie och Maud Backéus
Motivering:
År: 1996
Kent Hägglund, kulturskribent och lektor i drama
Motivering:
År: 1995
Teater UNO
Motivering:
År: 1994
Prix d´ASSITEJ 1994 tilldelades Musikteatergruppen Oktober och Gunnar Edander, kompositör.
Motivering:
År: 1993
Prix d´ASSITEJ 1993 tilldelades Sigurdteatern vid Västmanlands länsteater.
Motivering:
År: 1992
Prix d´ASSITEJ 1992 tilldelades Teater Tusan.
Motivering:
År: 1991
Riksradions barn- och ungdomsteater.
Motivering:
År: 1990
Östgötabaletten, Arne Högsander, dockspelare och dockmakare och Lillan vid Stora Teatern i Göteborg.
Motivering:
År: 1989
Unga Riks
Motivering:
År: 1988
Backa Teater, Börje Lindström, dramatiker och Günter Wetzel, dockteaterspelare och kreatör.
Motivering:
År: 1987
Entré, Skottes Musikteater för föreställningen ”Kung Ubu” och Staffan Westerberg, regissör, manusförfattare och skådespelare.
Motivering:
År: 1986
Kerstin Jacobsson, kulturchef, Hildegard Bergfeld, teaterchef och Byteatern för föreställningen ”Den flygande geparden”.
Motivering:

År: 1985
Suzanne Osten, regissör och konstnärlig ledare för Unga Klara.
Motivering: