Svenska ASSITEJ - ASSITEJ Sweden
2016
Prix d´ASSITEJ 2016 tilldelades regissören och konstnärliga ledaren Mattias Andersson med motiveringen:
”Mattias Anderssons konstnärliga ledarskap lyfter på ett unikt vis fram den kollektiva dimensionen och processen i scenisk gestaltning.
Med självklar och stark förankring hos den unga publiken sätter Mattias Andersson genom sina research- och intervjumetoder existentiella frågor i ett samtida ljus.
I hans föreställningar delar en mångfald av skådespelare och musiker både rum och tid med publiken på ett konstnärligt och tematiskt oförlikneligt sätt.”

2015
Prix d´ASSITEJ 2015 tilldelades skådespelaren och forskaren Niklas Hald med motiveringen: ”En skola, en tidig morgon. En ung publik möter en scenföreställning, för många den första professionella teaterupplevelsen. Med utgångspunkt i sina egna erfarenheter har skådespelaren Niklas Hald tagit steget in i den konstnärliga forskningen. I sin forskning sätter han fokus på skådespelarens insatser och förutsättningar samt lyfter fram vikten av konstnärliga upplevelser för barn och unga i skolans värld.”

2014
Prix d´ASSITEJ 2012 tilldelades projektet LÄNK med motiveringen: LÄNK ger teaterkonsten livsviktig näring. I detta landsomfattande projekt får teaterintresserade ungdomar spela nyskrivna pjäser och samtida dramatiker får en unik möjlighet att skriva för en stor ensemble. En skatt av dramatik för unga är under uppbyggnad. LÄNK involverar, engagerar och skapar nya förutsättningar – LÄNK når ut!”

2013
Prix d´ASSITEJ 2013 tilldelades dansföreställningen ”Bartolomeo”, koreografen Mari Carrasco och ensemblen i Carrasco Dance Company med motiveringen: ”Med intensitet och lyskraft överraskades scenkonstvärlden av uppsättningen Bartolomeo. En dansföreställning sprudlande av genuskreativitet och kraftfull sensibilitet som träffar publiken i hjärtat. I framtiden önskar vi oss flera uppsättningar av denna lovande ensemble.”

2012
Prix d´ASSITEJ 2012 tilldelades Projekt:ID och Regionteater Väst ”för ett konsekvent arbete med nutida samhällsperspektiv. Med avstamp i frågor om makt och normer har Projekt:ID tänjt och utmanat teaterns strukturer och arbetsformer. Projekt:ID har med konstnärliga verktyg undersökt både skådespelarens och publikens funktion och makt under en föreställnings tillblivelse. Genom att samarbeta med andra teatrar har erfarenheter kunnat spridas som ringa på vattnet över hela Sverige.”

2011
Prix d´ASSITEJ 2011 tilldelades Siri Hamari med motiveringen: ”En stor nutida scenkonstnär som fritt rör sig mellan mim, dans, tal och nycirkus och med stort personligt engagemang parat med en enastående fysisk gestaltningsförmåga skapar oförglömliga möten med en ung publik på scenen såväl som i skolan, parken, manegen, flyktinglägret eller öknen”.

2010
Prix d´ASSITEJ 2010 tilldelades till Lars-Eric Brossner med motiveringen: ”En rebell som med musikalitet och integritet utmanar konventioner och ständigt utvecklar stor scenkonst för de yngsta medborgarna.”

2009
Prix d´ASSITEJ 2010 tilldelades Dramatiska Institutet med motiveringen: ”Barndomsprojektet” sätter unga generationer i kontakt med barn- och ungdomsteater som konstnärlig utmaning. Det inspirerar till fördjupad research och publikarbete och utvecklar teaterns kontakt med barn, lärare, skolor och dagis. "Barndomsprojektet" har bidragit till en "boom" av ny dramatik och är en kvalitetshöjande faktor för scenkonst för barn och unga i Sverige.”

2008
Prix d´ASSITEJ 2008 tilldelades Ung scen/öst och Unga Dramaten med motiveringen: ”för att de öppnat sina scener för dramatiker som skriver för barn och unga, så att ny dramatik kunnat utvecklas under stabila och omtänksamma former i en oförtruten öppenhet som kommer att påverka svenskt teaterliv långt in i framtiden ..."

2007
Prix d´ASSITEJ 2007 tilldelades Sören Brunes, scenograf med motiveringen: ”för att han är en inspirerande förebild, för hans okonventionella lösningar och egensinniga rum och för att han arbetar med både barn- och vuxenteater med samma påtagliga nyfikenhet och lekfulla allvar”.

2006
Prix d´ASSITEJ 2006 tilldelades Nina Källqvist, dramapedagog med motiveringen: ”för målmedvetet och lustfyllt arbete mitt i teaterns verksamhet och för en pedagogik som inte sätter det konstnärliga i bakgrunden utan finner lösningar för kreativa samtal mellan konst och skola.”

2005
Prix d´ASSITEJ 2005 tilldelades Annette Norberg, regissör och skådespelerska med motiveringen: ”för sin konsekvent egna stil i regiarbetet, senast Askungen, Helsingborgs Stadsteater, och Ett hjärtslag bort, Dramaten, som löper från noggrann lyssning till träffsäker dramatisk form och går rätt in i den unga publikens hjärta.”