Svenska ASSITEJ - ASSITEJ Sweden

Nyhetsbrev september 2016


Inbjudan Shadowland – hur ser den fria scenkonsten på mångfald?


Kan de fria teatrarna verkligen fortsätta att spela för en ung publik, skapa normkritisk scenkonst och samtidigt framstå som trovärdiga, när majoriteten av dessa är etniska svenskar? Har den fria scenkonsten bara missat tåget när det gäller mångfald, eller finns det en grundläggande struktur som missgynnar de fria aktör att förändras?

Det är också en framtida utmaning att publikens sammansättning och förförståelse snabbt ändras. Kulturbegreppet i sig är också i ständig rörelse och inte minst idag gör många uttryck, aktiviteter och fenomen anspråk på att tillhöra kultursfären.
För den fria scenkonsten är detta sammantaget ett betydande problem. De fria teatrarna har traditionellt spelat mycket för barn och unga. De har arbetat uppsökande och nära sin publik. Mest med samhällsfrågor. Men även om Sveriges befolkning blir mer sammansatt, så gäller det motsatsen nom den fria scenkonsten. Där är majoriteten etniska svenskar.

Välkommen till ett seminarium om rasism och mångfald inom den fria scenkonsten! Anmälan sker här!
Medverkande: Teater Jalada, Teater De Vill, Arabiska Teatern - Samtalsledare: Pernilla Glaser
Plats: Teater Pero, Sveavägen 11 i Stockholm den 19 september kl: 17.30–20.30

Bibu – nationell scenkonstbiennal för barn och unga AB söker VD/Verksamhetsledare


Läs mer här!

Nu är hela schemat för Swedstage klart och registreringarna börjar ramla in.
Förutom alla fantastiska föreställningar som blivit utvalda att spela, kommer vi också att ordna pitch, mingel, seminarium och mycket mer.
Gå in på www.swedstage.se och läs om alla utvalda produktioner och tipsa gärna dina internationella kontakter om showcasefestivalen.
Swedstage äger rum 23-26 oktober 2016 och anordnas tillsammans med Teateriunionen.


Skolscen Sydost den 18 - 19 oktober i Ronneby! Mer info här!

Föreställningen ”Songs of Riots” med svenska Awake Projects och the North Wall har valts att medverka i IPAYs kommande showcase i Madison, USA, i januari 2017. Mer info om IPAY finns här!
Internationell bebisteaterfestival på Teater Tre den 9 - 15 september. Mer info här!
Sand Festivalen den 15 - 17 september i Kristiansand, Norge. Mer info här!
Svenska ASSITEJ är nationellt center i internationella ASSITEJ som består av mer än 100 medlemsländer och nätverk världen över.
Svenska ASSITEJ verkar för att sprida kunskap om svensk scenkonst för barn och unga genom att arrangera utbyten, gästspel, festivaler, workshops och seminarier samt förmedla kontakter. Svenska ASSITEJ ger ökad kunskap om internationell scenkonst för barn och unga.