Svenska ASSITEJ - ASSITEJ Sweden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev december/junuari 2015/16


Vårens Scenkonstkatalog 2016

Så var det dags att fylla i uppgifter till Höstens scenkonstkatalog för barn och unga 2015.
Uppgifterna fylls i här !
Dead-line för att fylla i uppgifter är den 15 januari 2016.
Den nya katalogen läggs sedan ut i slutet av januari. Det är viktigt att alla producenter fyller i uppgifter så att katalogen blir så heltäckande som möjligt. Katalogen avser egna producerade föreställningar, inte gästspel.
Förutom att informera om vad som spelas under våren så tjänar katalogen också som dokumentation av vad som spelas nu och vad som spelats i Sverige för barn och unga eftersom katalogen har publicerats under de senaste 20 åren.

Interplay Europe 2016


Ljungskile Folkhögskola

En glädjande nyhet är att vi tillsammans med Barnteaterakademin kommer arrangera Interplay Europe på svensk - närmare bestämt västsvensk - mark.
Med stöd från Västra Götalandsregionen, Statens Kulturråd och Kulturkontakt Nord kommer vi strax efter midsommar nästa år ta emot unga dramatiker från flertalet europeiska länder, för en intensiv vecka av manusarbete, workshoppar, samtal och utbyte av erfarenheter och idéer.


Tack vare ett generöst erbjudande från IPAY kommer vi att upprepa vår närvaro på IPAY 2016.
Tillsammans med Scenekunstbruket i Norge och Teatercentrum i Danmark presenterar vi under rubriken Performing Arts Scandinavia scenkonst för barn och unga.
Svenska teatrar, dansgrupper och andra med sikte på främst den nordamerikanska marknaden är välkomna att skicka material till Svenska ASSITEJ så tar vi med oss det till vår monter.
Vänligen kontakta oss innan ni skickar material: info@assitej.se.
IPAY 2016 arrangeras i samarbete med CINARS i Montréal och hålls den 27 - 30 januari. Mer info om IPAY finns här (http://ipayweb.org)ASSITEJs och Teaterunionens styrelser har utsett fyra konstnärliga rådgivare för Swedstage 2016; Margareta Sörenson, Joakim Rindå, Ida Burén och Håkan Nordman.
Tillsammans med Swedstages projektledare Niclas Malmcrona och Lovisa Björkman kommer rådet att ta fram de föreställningar som ska spela under showcaset.
Har du en produktion som du tycker passar? Fyll i din intresseanmälan på Swedstage.se !

Rum - mindre lägenhet sökes

Under perioden 1 mars - 31 maj kommer vi att ha Kaatje de Geest som praktikant på ASSITEJs kansli.
Kaatje är student vid Universitet Gent i Belgien och har studerat ”Theatre and performance” och talar flytande svenska. Eftersom Kaatje behöver någonstans att bo under praktiktiden söker vi ett rum eller mindre lägenhet.
Kontakta gärna Svenska ASSITEJ om ni har ett rum över eller har förslag eller känner till något som kan vara av intresse för oss.


Suzanne Osten tog den 7/12 emot Teaterförbundets guldmedalj från ordförande Anna Carlson, efter vårt Samtal/Med om Suzannes konstnärsskap med Ann Petrén, Simon Norrthon och Hannes Meidal, och som hölls på Dansmuseet! Grattis!


The Panoptikum festival is a popular event to explore the wide range of children's theatre both from Europe as well as from Bavaria. It's a place to meet theatre professionals and festival organisers from Germany and abroad and enjoy the hospitable and relaxed festival atmosphere in Nürnberg, January 19-24. Mer info här (http://www.festival-panoptikum.de/en.html) !
Svenska ASSITEJ är nationellt center i internationella ASSITEJ som består av mer än 100 medlemsländer och nätverk världen över.

Svenska ASSITEJ verkar för att sprida kunskap om svensk scenkonst för barn och unga genom att arrangera utbyten, gästspel, festivaler, workshops och seminarier samt förmedla kontakter.
Svenska ASSITEJ ger ökad kunskap om internationell scenkonst för barn och unga. Under 2015 har vi arrangerat en rad samtal och diskussioner om dans/teater och dramaturgi, med bl a Niklas Hald och Suzanne Osten.
Vi tagit emot besök från China National Theatre for Children och avslutat två projekt inom ramen för Svenska Institutets ”Creative Force” i samarbete med teatrar och organisationer i Libanon, Moçambique, Zambia, Zimbabwe och Sydafrika.
Vi har också startat förberedelser och arbetat med bibu.se bibu.se  och Swedstage 2016 .
Vi har med bidrag från Postkodlotteriet startat vårt nya projekt ”Shadowland” som tar upp hur rasism och rasistiska strukturer speglas i scenkonst för barn och unga i Sverige och i Europa. Inom projektet kommer vi att genomföra två större arrangemang under 2016, varav ett på Bibu. Projektet kommer att avslutas i slutet av 2016. Mer information om ”Shadowland” finns på www.shadowland.nu  .

Vi önskar alla våra medlemmar, samarbetspartners och kollegor en god jul och ett gott nytt år!