image slider

Svenska ASSITEJ är nationellt center i internationella ASSITEJ som består av nästan 100 medlemsländer samt ett antal nätverk och organisationer världen över. Organisationen är en plattform för alla som arbetar med eller har intresse för scenkonst för barn och unga.

Våra medlemmar utgörs av teater- och dansgrupper, organisationer och institutioner, recensenter och kulturskribenter, kultursekreterare, amatörteatrar, arrangörer och föreningar liksom skådespelare, dansare, regissörer, scenografer och dramatiker.

Svenska ASSITEJ verkar för att sprida kunskap om svensk scenkonst för barn och unga genom att arrangera utbyten, gästspel, festivaler, workshops och seminarier samt förmedla kontakter. Svenska ASSITEJ ger ökad kunskap om internationell scenkonst för barn och unga.

Svenska ASSITEJ är delägare i bibu.se – den svenska scenkonstbiennalen för barn och unga.

Vi arbetar för ökat kvalitetsmedvetande och för att stärka intresset för och kunskapen om scenkonst för barn och unga bland arrangörer, massmedia, politiker och beslutsfattare. Vi driver samarbetsprojekt med internationella samarbetspartners från olika delar av världen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

SENASTE NYTT

INBJUDAN TILL WORKSHOP DEN 27 APRIL

BORTOM SKRIVEN TEXT OCH DRAMATISERADE BARNBÖCKER - VAD DÖLJER SIG DÄR?


Från föreställningen ”Bo”, Teater Tre i regi av Sara Myrberg. Foto: Martin Skoog.

Möt två erfarna scenkonstnärer som berättar om alternativa arbetsprocesser kring scenkonst för den yngsta publiken 0-6 år.

  • Sara Myrberg, konstnärlig ledare på Teater Tre och skådespelare.
    Läs mer om Teater Tre här.
  • Bernt Höglund, teatermakare, regissör, dramatiker och skådespelare.
    Läs mer om Bernt här.

Saras produktioner har sina rötter i dans, mim och rörelse. Bernt blandar gärna skådespeleri med figurteater och opera. I workshopen ger Sara och Bernt exempel på olika kreativa ingångar och ”starting points” för egna genomförda projekt vilket i workshopen illustreras med demonstrationer och övningar. 

Deltagare: Workshopen riktar sig till yrkesverksamma inom scenkonstområdet.
När: 27 april kl 9:30 - 16:30.
Var: Teater Tre, Rosenlundsgatan 12, Stockholm.
Kostnad: 475:- inkl lättare lunch.
Anmälan: Mejla en kort motivering om varför du vill delta till <workshop@assitej.se> senast den 22 april. 
Antal deltagare: 20 st.

Workshopen arrangeras av Svenska ASSITEJ i samarbete med Teater Tre.

22/03/2019

VÄLKOMMEN MICHAEL COCKE SOM NY ORDFÖRANDE I SVENSKA ASSITEJ

Vem är du?
”Jag har arbetat som regissör på fria grupper och institutioner runt om i landet sen mitten av 80-talet. 2008-2018 var jag konstnärlig ledare först på Folkteatern Gävleborg och sen på Örebro Länsteater. Hälften av föreställningarna jag regisserat har varit för barn och unga.”
 
Varför har du tackat ja till att vara ordförande för Svenska ASSITEJ?
”Jag har (så) många starka upplevelser av möten med barn under repetitionsarbetet och på föreställningar. Det är omvälvande, betydelsefulla och starka händelser för barnen i sin utveckling. Och för mig personligen är de mötena kanske den starkaste drivkrafter till att jag (fortsatt att) arbetar med teater. I Sverige kan alla barn få uppleva scenkonst via skolan. Jag vill verka för att det verkligen blir så. Tyvärr är det inte så idag. Det ser väldigt olika ut idag. beroende på var man bor i Sverige. Under mina år som konstnärlig ledare har jag upplevt konsekvenserna av svensk kulturpolitik i vardagen.
 
Vad ser du som viktigast med ASSITEJs verksamhet?
”Genom ASSITEJ får många teatrar och scenkonstnärer möjlighet till gästspel och utbyten runt om i världen. Jag tror inte att alla förstår vilken resurs ASSITEJ är. Man kan få kontakter, råd och vägledning om vill ha internationella utbyten eller samarbeten. Tillsammans med andra organisationer hoppas jag att vi kan stärka svensk barn och ungdomsteaters position i Sverige.”

31/03/2019

MÅNS LAGERLÖF BLIR NY ORDFÖRANDE I BIBU VID ÅRSTÄMMAN DEN 2 APRIL

”Bibu är i mina ögon en avgörande arena för att stärka den konstnärliga scenkonsten för barn och unga. Ett område vars konstnärliga status alltid är ifrågasatt, varför mötesplatser för de som försvarar den är oerhört viktiga. Mitt hjärta har alltid bultat för scenkonst för barn och unga, och det känns särskilt roligt att få behålla kontakten med branschen genom detta fina uppdrag” säger Måns Lagerlöf. 

Måns Lagerlöf har arbetat som regissör och teaterchef sedan slutet av 90-talet, senast som teaterchef för Riksteatern. Han var tidigare VD och teaterchef för Örebro länsteater, samt konstnärlig ledare för Östgötateaterns scen för barn och unga, ung scen/öst, som han också var med och grundade 2001. Som regissör har han främst regisserat teater för barn och ungdomar. Nu arbetar Måns som kanslichef vid Svenska Naturskyddsföreningen.

Bibu AB:s två ägare Teatercentrum och Svenska ASSITEJ om utnämningen: 
”Måns Lagerlöf har genom hela sitt engagemang och arbete lyft scenkonst för den unga publiken. Från initiativtagare till ung scen/öst, vidare till Örebro Länsteater och på Riksteatern där han hela tiden försvarat och gett utrymme för uppsättningar för en ung publik. Som regissör har han gjort ett flertal uppmärksammade iscensättningar. Vi ser fram emot hans engagemang som ordförande för Bibu AB.”

15/03/2019

KULTURDEKLARATION SKÅNE - UTTALANDE

Region Skånes beslut angående ”pausade” projektbidrag påverkar många av Svenska ASSITEJs medlemmar. Vi anser att beslutet går emot Regionens vision att alla dess invånare ska ha tillgång till kultur av hög kvalitet där barn och unga ska vara en prioriterad grupp. Beslutet kommer att få en förödande effekt på utvecklingen av scenkonsten i Skåne. Vi ser med oro på hur regionens beslut kommer att påverka flera av våra medlemmars möjligheter att producera scenkonst för barn och unga i en tid då vi som mest behöver ett levande och fritt kulturliv för att fortsatt värna om ett demokratiskt samhälle.

Svenska ASSITEJs styrelse den 28 januari 2019.

30/01/2019

NÄSTA STYRELSEMÖTE

Nästa styrelsemöte med Svenska ASSITEJs styrelse äger rum den 23 april kl 16:00 - 19:00 på kontoret på Kaplansbacken 2.

 

22/03/2019