Svenska ASSITEJ - ASSITEJ Sweden assitej2016
image slider

Svenska ASSITEJ är nationellt center i internationella ASSITEJ som består av nästan 100 medlemsländer samt ett antal nätverk och organisationer världen över. Organisationen är en plattform för alla som arbetar med eller har intresse för scenkonst för barn och unga.

Våra medlemmar utgörs av teater- och dansgrupper, organisationer och institutioner, recensenter och kulturskribenter, kultursekreterare, amatörteatrar, arrangörer och föreningar liksom skådespelare, dansare, regissörer, scenografer och dramatiker.

Svenska ASSITEJ verkar för att sprida kunskap om svensk scenkonst för barn och unga genom att arrangera utbyten, gästspel, festivaler, workshops och seminarier samt förmedla kontakter. Svenska ASSITEJ ger ökad kunskap om internationell scenkonst för barn och unga.

Svenska ASSITEJ är delägare i bibu.se – den svenska scenkonstbiennalen för barn och unga.

Vi arbetar för ökat kvalitetsmedvetande och för att stärka intresset för och kunskapen om scenkonst för barn och unga bland arrangörer, massmedia, politiker och beslutsfattare. Vi driver samarbetsprojekt med internationella samarbetspartners från olika delar av världen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

SENASTE NYTT

SEMESTERSTÄNGT!

ASSITEJs kansli har semesterstängt från den 26 juni till den 6 augusti.

Under semesterperioden läser vi e-post med jämna mellanrum.

2017/06/15

PRIX D´ASSITEJ 2017 TILLDELAS CLOWNER UTAN GRÄNSER - SVERIGE

På Sccenkonstbiennalen i Norrköping delade Svenska ASSITEJ ut 2017 års Prix d´ASSITEJ till Clowner utan gränser

”för att de möter barn när de är som mest utsatta - på flykt, i läger och i fängelser. Där vuxna slagit sönder förutsättningarna för att leva fritt och utvecklas, samlar Clowner utan gränser enastående scenkonstnärer som med hjärta och skicklighet får barnen att känna sig sedda. De öppnar ett magiskt nu av närvaro, gemenskap och skratt och påminner om konstens livsavgörande betydelse.”

Prix d´ASSITEJ är ett hederspris och diplomet har gjorts av konstnären Jockum Nordström. Prix d´ASSITEJ har delats ut i mer än trettio år till teater- och dansgrupper, till enskilda konstnärer, till skådespelare och regissörer och andra som på olika sätt arbetar med eller för svensk scenkonst för barn och unga.

2017/05/27

MATTIAS ANDERSSON TILLDELAS THE ASSITEJ AWARD FOR ARTISTIC EXCELLENCE!

Vid en prisutdelning på ASSITEJs 19:e världskongress och festival i Kapstaden, Sydafrika, tilldelades Mattias Andersson, regissör och konstnärlig ledare för Backa Teater, The ASSITEJ Award for Artistic Excellence. Priset som delas ut vart tredje år ges för ”noteworthy artistic excellence in theatre for children and young people”. Mattias Andersson som 2016 fick Svenska ASSITEJs Prix d´ASSITEJ nominerades av Svenska ASSITEJs styrelse till också det internationella priset som han mottog vid en prisgala på Baxter Theatre i Kapstaden den 26 maj.

The ASSITEJ Award for Artistic Excellence tilldelades 2002 Suzanne Osten priset och 1996 fick Eva Berman en ”honorable mention”.

Mer information om priset finns här.

2017/05/26

NÄSTA STYRELSEMÖTE

Nästa styrelsemöte med Svenska ASSITEJs styrelse äger rum den 11 september kl 16:00 - 19:00 i Stockholm.

 

2017/06/15