Ny side 3
 

English version

 


Medelmsliste
erer
Prix d'Assitej
 
    Senaste
    1986 - 2012110ggggggggg  
 
 
 

Prix d'ASSITEJ 1986-2012
 

1985 Suzanne Ostén  ”för hennes arbete att skapa en ny barn- och ungdomsdramatik i konstnärliga uppsättningar vilket därmed höjt svensk barnteaters status både nationellt och internationellt”.

1986 Byteatern för ”Den flygande geparden”

1986 Kerstin Jacobsson och Hildegard Bergfeld

1987 Entré

1987 Staffan Westerberg, regissör, manusförfattare och skådespelare

1987 Skottes Musikteater för ”Kung Ubu”

1988 Börje Lindström och Günter Wetzel, dockteaterspelare och kreatör

1988 Backa Teater: ”Prix d´ASSITEJ 1988 har tilldelats Backa Teater för oförfärad stridbarhet, oförfalskat engagemang, oförlikneliga kvaliteter i dess outtröttliga arbete med barn- och ungdomsteater”.

1989 Unga Riks

1990 Arne Högsander, dockspelare och dockmakare

1990 Östgötabaletten och Lillan, Stora Teatern, Göteborg

1991 Riksradions barn- och ungdomsteater

1992 Teater Tusan ”Teater Tusan har förmågan att med små medel i ett laddat ämne beröra sin publik”.

1993 Sigurdteatern, Västmanlands länsteater

1994 Musikteatergruppen oktober och Gunnar Edander

1995 Teater UNO

1996 Kent Hägglund, kulturskribent och lektor i drama

1997 Mårten Harrie och Maud Backéus

1998 Ing-Marie Tirén, regissör vid dockteatern Tittut, och Pernilla Glaser, författare, manusförfattare och dramapedagog

1999 Älvsborgsteatern

2000 Birgitta Egerbladh & Efva Lilja, koreografer

2001 Regionteatern Blekinge Kronoberg för föreställningen ”Andrejs längtan”

2002 Maria Sundqvist, librettist och regissör. Motiveringen var: ”för sin tilltro till barns och ungdomars förmåga att tillgodogöra sig sceniska uttryck med avancerade musikaliska förtecken"

2003 Karin Helander, professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet

2004 Dockteatern Långa Näsan, Stockholms Stadsteater

2005 Annette Norberg, regissör och skådespelerska. Motiveringen var: ”för sin konsekvent egna stil i regiarbetet senast Askungen Helsingborgs Stadsteater och Ett hjärtslag bort på Dramaten som löper från noggrann lyssning till träffsäker dramatisk form”

2006 Nina Källqvist

2007 Sören Brunes, scenograf

2008 Ung scen/öst och Unga Dramaten delade priset.
Motiveringen för Ung scen/öst löd:"Ung scen/öst tilldelas 2008 års Prßix d´ASSITEJ för att de öppnat sina scener för dramatiker som skriver för barn och unga, så att ny dramatik kunnat utvecklas under stabila och omtänksamma former i en oförtruten öppenhet som kommer att påverka svenskt teaterliv långt in i framtiden ..."
och för Unga Dramaten:
”Unga Dramaten tilldelas 2008 års Prix d´ASSITEJ för att de öppnat sina scener för dramatiker som skriver för barn och unga, så att ny dramatik kunnat utvecklas under stabila och omtänksamma former i en oförtruten öppenhet som kommer att påverka svenskt teaterliv långt in i framtiden ”.

2009 Dramatiska Institutet. DI fick det för sitt barndomsprojekt med motiveringen: ”Barndomsprojektet" sätter unga generationer i kontakt med barn- och ungdomsteater som konstnärlig utmaning. Det inspirerar till fördjupad research och publikarbete och utvecklar teaterns kontakt med barn, lärare, skolor och dagis. "Barndomsprojektet" har bidragit till en "boom" av ny dramatik och är en kvalitetshöjande faktor för scenkonst för barn och unga i Sverige.

2010 Lars-Eric Brossner Under scenkonstbiennalen bibu.se tilldelades Lars-Eric Brossner årets Prix D’ASSITEJ, priset för förtjänstfulla insatser inom svensk scenkonst för barn och unga. Ordförande i Svenska ASSITEJ, Marie Persson-Hedenius, överlämnade priset under biennalfesten till Lars-Eric Brossner med motiveringen: ”En rebell som med musikalitet och integritet utmanar konventioner och ständigt utvecklar stor scenkonst för de yngsta medborgarna.

2011 års Prix d´ASSITEJ tilldelades Siri Hamari. Hon fick priset under ASSITEJs stora scenkonstfestival i Malmö och Köpenhamn. Juryns motivering löd: ”En stor nutida scenkonstnär som fritt rör sig mellan mim, dans, tal och nycirkus och med stort personligt engagemang parat med en enastående fysisk gestaltningsförmåga skapar oförglömliga möten med en ung publik på scenen såväl som i skolan, parken, manegen, flyktinglägret eller öknen”.

2012: Projekt:ID och Regionteater Väst ”för ett konsekvent arbete med nutida samhällsperspektiv. Med avstamp i frågor om makt och normer har Projekt:ID tänjt och utmanat teaterns strukturer och arbetsformer. Projekt:ID har med konstnärliga verktyg undersökt både skådespelarens och publikens funktion och makt under en föreställnings tillblivelse. Genom att samarbeta med andra teatrar har erfarenheter kunnat spridas som ringa på vattnet över hela Sverige.”
 

ASSITEJ Sweden
Med stöd av
Med stöd av         
 

ASSITEJ Sweden, Kaplansbacken 2, 112 24 Stockholm/ Tel 08-659 86 33/ E-post: info@assitej.se